Gotuj z nami

                                         

 

Przekąski

 

 

Rolada serowa 

 

0,5 kg tłustego sera żółtego (Gouda lub Podlaski)
10 dkg sera topionego śmietankowego
1 jajko
1 marchew
1/2 puszki groszku konserwowanego
15-20 dkg szynki
5 dkg masła
szczypiorek
natka pietruszki , pieprz

Jajko i marchew ugotować i pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek,natkę pietruszki także pokroić.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać groszek  konserwowy,masło i serek topiony.
Wymieszać i rozetrzeć na gładką masę najlepiej widelcem.Doprawić pieprzem.Do około 2 litrów wrzącej wody wrzucić ser żółty zawinięty w torebkę foliową. Gotować około 5 min.Ser powinien zmięknąć.Następnie wyjąć go z torebki i rozwałkować na niezbyt gruby placek.Rozłożyć grubą folię aluminiową.Na niej umieścić rozwałkowany placek serowy.Posmarować go przygotowaną masą.Zwinąć w rulon i wstawić do lodówki na 24 godz.



Pomidory faszerowane sałatką jarzynową

 


6 średnich pomidorów
2 średnie marchewki
ćwiartka selera
mały ogórek konserwowy
jabłko
jajko
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
cukier
sałata
                                                                      
Marchew i selera umyć,obrać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.Wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić w drobną kostkę.Jabłko umyć,usunąć gniazda nasienne i razem z ogórkiem też pokroić.Jajko ugotować na twardo i pokroić. Pokrajane produkty połączyć z majonezem.
Dobrze wymieszać.Doprawić do smaku cukrem. pieprzem i solą. Pomidory umyć,ściąć wierzchołki,wydrążyć środki.Nafaszerować je sałatką i przykryć ściętymi wierzchołkami pomidora. Aby wyglądały jak muchomorki należy wbijać kawałki rzodkiewki na wierzchołek pomidora.

 

 

Pomidorowe tulipanki 

 




kilka większych pomidorków koktajlowych
serek śmietankowy Almette
szczypior
oliwki
długie wykałaczki 


Pomidorki naciąć na krzyż,ale nie do końca, a następnie wykroić z nich całe wnętrze.Wypełnić serkiem Almette. W pomidorze zrobić małą dziurkę i wsadzić w nią szczypior.Aby tulipanki trzymały się prosto należy w każdy szczypior włożyć długą wykałaczkę.Następnie przybrać środek tulipanka pokrojonymi na pół oliwkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Schab pieczony ze śliwką

 

 



1,5 kg schabu bez kości
20 dkg suszonych śliwek bez pestek
sól
pieprz
majeranek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
olej

Wąskim,długim nożem wzdłuż kawałka schabu zrobić otwór o szer.około 3 cm.Wpychać w otwór kolejno suszone śliwki posypane wegetą do momentu kiedy ukażą się po przeciwnej stronie.Schab pokropić olejem,posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć solą i pieprzem. Posypać papryką i majerankiem. Włożyć do formy wysmarowanej olejem i piec w piekarniku w temp.220 stopni około 30 min,potem podlać wodą około 1/2 szklanki. Następnie obniżyć temp. do 180 stopni i piec przez kolejne 60 min. Od czasu do czasu polać schab wytworzonym sosem.Po wyjęciu z piekarnika przykryć folią aluminiową do wystygnięcia.                                                                         


Klops z jajkiem

 


80 dkg mięsa mielonego(wołowo-wieprzowego)
1 cebula
1 sucha bułka
4 jajka
pieprz
sól
majeranek
czerwona papryka
olej

 
                           
Cebulę obrać,pokrajać i zeszklić na oleju.Ugotować 3 jajka na twardo.Bułkę namoczyć w wodzie,odcisnąć i dodać do mięsa.Wbić jajko,doprawić solą i pieprzem do smaku.Wyrobić masę.Formę do pieczenia posmarować i obsypać bułką tartą lub wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć 1/2 masy do formy i uformować klopsa.Ułożyć ugotowane jajka pośrodku na całej długości i przykryć resztą masy.Wierzch klopsa posypać czerwoną papryką i majerankiem. Przykryć folią i piec w piekarniku w temp.180 stopni około 50 min.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię z klopsa. 








    Pieczarki faszerowane mięsem mielonym                                                                                             


8-10 dużych pieczarek
0,4 kg mięsa mielonego
1 cebula
10 dkg sera żółtego
1 jajko
1 łyżka oleju
2-3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz


Z pieczarek usunąć ogonki i pokroić w drobną kostkę razem z cebulą.Pokrojone ogonki i cebulę przesmażyć na oleju.Pozostawić do wystygnięcia.Dodać do mięsa mielonego jajko,bułkę tartą i przesmażone ogonki pieczarek z cebulą.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrobić.Uformować kulki mięsne i nadziać każdy kapelusz pieczarki.Na wierzchu posypać startym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 min.

Jaja w majonezie 

 




jajka
majonez
sól
pieprz






Jajka ugotować na twardo.Ostudzić i obrać ze skorupek.Pokroić na połówki i ułożyć na talerzu.Doprawić solą i pieprzem.Na każdą połówkę jajka nałożyć niewielką ilość majonezu. Ozdobić według własnego pomysłu

 

 

 

 

 

 

 

 

Galaretka z kurczaka 


1 kurczak
3 marchewki , 1 pietruszkę
1/8 selera ,  1/2 pora , 1 cebula
2 liście laurowe , 5 ziarenek ziela angielskiego
maggi w płynie
7 łyżeczek żelatyny
1/2 puszki groszku zielonego
4 jajka
1 1/2 litra wody
pieprz mielony , sól , natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo.Czosnek zmiażdżyć nożem.Ugotować rosół z kurczaka z dodatkiem warzyw,liśćmi laurowymi,zielem angielskim i łyżeczką soli.Gotować dopóki mięso nie zacznie odchodzić od kości.Wyjąć mięso.Rosół przecedzić i odmierzyć 1 litr.Doprawić maggi,pieprzem i czosnkiem.W 1/4 szklanki wody namoczyć żelatynę i następnie rozpuścić w gorącym rosole.Mięso z kurczaka drobno pokroić.Do pojemników układać na dno pokrojoną w plasterki marchew,pokrojoną natkę pietruszki.mięso,zielony groszek i ćwiartkę jajka.Zalać rosołem.Zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

Schab w galarecie 



1 kg schabu 
3 łyżki żelatyny
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
mały pęczek natki pietruszki 
sól
pieprz

 

 


Schab zagotować w wodzie z dodatkiem warzyw i natki pietruszki. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić do smaku. Gotować aż mięso mięso będzie miękkie. Ugotowany schab ostudzić, pokrajać w plastry i ułożyć na półmisku Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Poczekać aż spęcznieje.Przelać przez sitko 1 litr wywaru.Wlać żelatynę, wymieszać i zagotować.Zalać schab wywarem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.  

 

 

 

  Śledź po sułtańsku

 


4 płaty śledziowe
2 duże cebule
20dkg rodzynek(sułtańskie)
mały koncentrat pomidorowy
pieprz
wegeta
olej 




Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli.Rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 min.Cebulę zeszklić na oleju na jasno złoty kolor pokrajaną w talarki. Dodać pieprz,wegetę.Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki.Wszystko wymieszać,chwilę jeszcze podsmażyć Pozostawić do wystygnięcia.Płaty śledziowe pokroić w małą kostkę i wymieszać z resztą.

  

 

 

 

  Roladki z szynki konserwowej z serkiem almette w galarecie 

 

 
20 dkg szynki konserwowej 
1 serek almette (chrzanowy lub śmietankowy)
350 ml wody
1/2 kostki rosołowej
natka pietruszki

 

 

 




Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i pozostawić aby zgęstniała. Do 350ml gotującej wody dodać 1/2 kostki rosołowej i żelatynę. Wszystko razem zagotować i pozostawić do wystygnięcia. Szynkę konserwową pokroić na cienkie plasterki. Na każdym plasterku szynki rozprowadzić cienko serek almette i zawinąć w rulonik Ułożyć ruloniki na półmisku. Zimną,lekko tężejąca galaretkę przelać przez sito na ułożone roladki. Przybrać natką pietruszki.    

 

 

  

  Ryba po grecku

 


 0,5 kg ryby
3 łyżki oleju
1 łodyga selera naciowego
2 marchewki , 2 cebule , 1 pietruszka
3 łyżki wody
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki papryki mielonej
natka pietruszki , sól , pieprz


Rybę przyprawić solą i pieprzem.Usmażyć na oleju.Pokrajać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku.Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.Selera pokroić w paski,a cebulę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć seler ze startą marchewką i pietruszką.Dodać cebulę, 3 łyżki wody i sól.Gotować pod przykryciem 15 min.Dodać koncentrat pomidorowy.Doprawić solą,cukrem,pieprzem,sokiem z cytryny i mieloną papryką.Chwilę jeszcze podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.Na rybę nałożyć przygotowany farsz.Udekorować natką pietruszki.

Śledź w oleju 

 


6 płatów śledziowych ( matiasy )
1 duża cebula
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
listki laurowe
ziele angielskie
olej
1 łyżka octu
cytryna w plasterkach



Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na 2 godz.Cebule obrać i pokroić w małą kostkę,przełożyć na sito i sparzyć. Pozostawić do ostygnięcia.Płaty śledziowe pokroić w małą kostkę.W litrowym słoiku układać warstwami -płaty śledziowe i cebula .Każdą warstwę posypać pieprzem,dodać liść laurowy i ziele angielskie.na wierz wlać łyżkę octu.Całość zalać olejem.Zakręcić słoik i wstawić do lodówki na 24 godz.Po tym czasie wyjąć sałatkę śledziową na półmisek. Udekorować plasterkami cytryny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolmopsy

 


8 płatów śledziowych ( matiasy )
2 średnie cebule
2 ogórki kiszone
4 duże łyżki octu
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
4 ziarenka ziela angielskiego
4 listki laurowe


Cebulę pokrajać w piórka i zalać wrzątkiem.
Ugotować wodę z octem z dodatkiem ziela angielskiego,cukru i listkami laurowymi.Dodać odsączoną cebulę.Tak przygotowaną zalewę ostudzić.Do zimnej włożyć płaty śledziowe i pozostawić co najmniej na 24 godz.Po tym czasie wyjąć płaty z zalewy.Układać skórką do dołu na talerzu.Na każdy płat nałożyć odsączoną cebulę z zalewy i pokrojony kiszony ogórek.Zwinąć w rulon i wbić w niego wykałaczkę,aby się nie rozpadł. 

 

 


Sałatka królewska

 


40 dkg szynki
ananas z puszki
seler konserwowy-słoik
1 puszka kukurydzy
20 dkg sera żółtego
1 por
4-5 łyżek majonezu
sól
pieprz


Szynkę pokroić w kostkę.Seler,kukurydzę i ananas odsączyć.Seler pokroić na drobne kawałki,ananasa w kostkę.Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jasną część pora umyć i podzielić wzdłuż na cztery części,pokroić drobno.Połączyć wszystkie składniki. Dodać majonez.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszać. 

 

 

 

 

 

Sałatka z kapusty pekińskiej

 

1/2 główki kapusty pekińskiej
1 duża czerwona papryka
2-3 pomidory
5-6 małych ogórków konserwowych
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka oliwy
sos sałatkowy
pieprz ziołowy
sól


 


Kapustę umyć,osuszyć i pokroić w wiórki.Do kapusty dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki połączyć,zalać sosem sałatkowym i łyżką oliwy.Do całości dodać kukurydzę. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

  Sałatka jarzynowa

 

 

3 duże marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
1 ziemniak   
1 jabłko
3 ogórki kiszone , 3 jaja
3/4 puszki groszku konserwowego
kilka łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól , pieprz




Marchew,pietruszkę,seler i ziemniak ugotować w mundurkach.Ostudzić,obrać i pokrajać w małą kostkę. To samo zrobić z ugotowanymi jajkami,ogórkami kiszonymi i jabłkiem.Dodać zielony groszek, majonez i musztardę,Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Dania 

 

 

Kurczak na butelce piwa

 





1 świeży kurczak
1 piwo w butelce
pieprz
sól
papryka mielona słodka
przyprawa do kurczaka
Zmieszać wszystkie przyprawy i dobrze natrzeć nimi kurczaka.
Najwięcej dodać przyprawy do kurczaka.Tak doprawionego kurczaka odstawić na godzinę.Nie jest to konieczne, ale dzięki temu przejdzie on lepiej przyprawami.Z butelki piwa usunąć etykietkę,umyć butelkę i odtworzyć piwo.Nadziać na butelkę kurczaka w taki sposób aby szyjka butelki wyszła obok szyjki kurczaka.Owinąć skórą z szyi kurczaka szyjkę butelki ,aby spływające piwo opływało kurczaka po wierzchu.
Do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni wstawić na blaszce przygotowanego kurczaka. Blaszka powinna mieć krawędzie
aby wypływający  tłuszcz z kurczaka zatrzymał się w niej.Jeśli kurczak waży 1 kg pieczemy go 1 godzinę (czas pieczenia zależy od wagi). Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg
i co parę minut obracać go o 90 stopni,aby był zarumieniony równomiernie ze wszystkich stron.


 

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem 

 


1 1/2 szklanki zakwasu
25 dkg kiełbasy
4 jajka
1,5 litra przegotowanej wody
3 duże łyżki śmietany(18%)
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku,1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku,2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy
sól , pieprz

Do dużego garnka włożyć kiełbasę i zalać 2 szklankami wody,następnie dodać ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,liść laurowy.Gotować nie dłużej niż 20 min.Ugotowaną kiełbasę wyjąć z garnka,ostudzić i pokroić w plasterki.Do powstałego wywaru z kiełbasy dodać zakwas.Gotować 5 min.Następnie dodać wymieszaną z mąką śmietanę, posiekaną cebulę,ząbki czosnku i podsmażone na oleju plasterki kiełbasy. Przyprawić pieprzem,solą i majerankiem do smaku.Do przygotowanego barszczu dodać jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki.




 Bogracz

 

1 kg karkówki lub szynki bez kości
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
6 ogórków konserwowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki , 2 łyżki oleju , 2 cebule
10 dkg makaronu ryżowego
20 dkg pieczarek , kucharek
papryka mielona słodka i ostra
pieprz , liść laurowy , ziele angielskie

Mięso pokroić w kostkę i doprawić kucharkiem.
słodką i ostrą papryką,pieprzem. Wymieszać z olejem i wstawić do lodówki na 1godz.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na smalcu przyprawiając kucharkiem i pieprzem.Makaron ryżowy ugotować.Mięso i cebulę przesmażyć na smalcu,przełożyć do garnka.Dodać pieczarki,wlać wodę,liść laurowy, ziele angielskie.Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać paprykę.koncentrat pomidorowy i zatrzepać mąką.Dodać śmietanę i ugotowany ryż.Doprawić do smaku.
  

  Strogonow  


70 dkg szynki bez kości
30 dkg pieczarek
papryka
mały koncentrat pomidorowy
cebula
mąka , olej
liść laurowy
ziele angielskie
mielona  ostra papryka

sól , pieprz

 

Mięso pokroić w paski.Pieczarki w plasterki. Paprykę w paski,a cebule w krążki.W rondlu rozgrzać masło,włożyć mięso i podsmażyć na rumiano.Dodać cebulę pieczarki i paprykę.Doprawić solą i pieprzem.Gdy puszczą sok oprószyć mąką.Dusić około 5 min.Dodać koncentrat pomidorowy.Wlać 2 szklanki wrzątku i dusić jeszcze  do momentu aż zgęstnieje.Doprawić ostrą papryką.
 

 

 

  

 

 

 

 

 Kluski śląskie

 


1 kg ziemniaków
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
sól



 
 

Ugotować ziemniaki.Jeszcze gorące przepuścić przez praskę.Ostudzić.Dodać żółtka i obie
mąki.Wyrobić.Formować małe kulki.Każdą spłaszczyć,a pośrodku zrobić palcem dołek. Wkładać do wrzącej,osolonej wody i gotować dopóki nie wypłyną na wierzch.Wyjmować łyżką cedzakową,odsączyć z wody.
Podawać do rolad,pieczeni,sosów lub polane skwarkami z boczku. 

 


   

  Kopytka

 



 
1 kg ziemniaków
3 szklanki mąki pszennej
3 czubata łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jaja
sól





 
 

Połączyć obie mąki,dodać jajka,szczyptę soli i ziemniaki, wyrobić jednolite ciasto.Odrywać porcjami ciasto i formować wałki grubości około 2-3 cm.Pokroić na skos kluseczki.Gotować we wrzącej,osolonej wodzie dopóki nie wypłyną na wierzch.Podawać do rolad,pieczeni,sosów lub polane skwarkami ze słoniny.






 

 Kapusta z grochem 

 



1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
3-4 suszone grzybki
olej
maka
majeranek
sól
pieprz

Grzyby namoczyć na noc.Zalać świeżą wodą,wsypać szczyptę majeranku,pieprzu i soli.Ugotować.Suszone grzyby namoczyć na noc.Ugotować w wodzie z moczenia,odcedzić (wywar zachować ) i pokroić.Kapustę kiszoną posiekać.Zalać wywarem z grzybów,dodać pokrojone grzyby i gotować około 30 min.Cebulę obrać ,posiekać i zeszklić na oleju.Kapustę wymieszać z grochem i cebulą.Jeśli będzie za rzadka oprószyć mąką.Doprawić do smaku i jeszcze chwilę gotować.




Krem z zielonego groszku

 

 


1 1/2 l bulionu drobiowego
400g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
1 mała cebula
100 ml śmietanki 30 %
groszek ptysiowy
sól
pieprz

  

Groszek wsypać do bulionu i gotować aż zmięknie.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce  masła. Dodać do zupy.Całość zmiksować. Dodać pozostałe masło.Doprawić do smaku solą i pieprzem
Zabielić śmietanką.Podawać z groszkiem ptysiowym

 



Zupa gulaszowa


 0,4 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
5 ogórków kiszonych
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
czerwona papryka
3 łyżki oleju
1 łyżka koncentraty pomidorowego
natka pietruszki
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
pieprz
 
Łopatkę , cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni i piecz paprykę w całości około 40 min.Wyjąć z piekarnika i włożyć do garnka.Poczekać aż Wystygnie.Zdjąć z niej skórkę i pokroić w kostkę.Fasolę wypłukać pod bieżącą wodą.W garnku rozgrzać olej i podsmażyć łopatkę aż będzie rumiana . Zmniejszyć temperaturę , dodać cebulę i zeszklić.Wleć do garnka wodę , dodać pokrojoną paprykę , fasolę, kukurydzę z puszki.Doprawić słodką papryką, pieprzem kajeńskim , solą i pieprzem.Gotować 40 min.Pod koniec gotowania dodać pokrojone ogórki kiszone , a po kilku minutach koncentrat pomidorowy.Całość gotować jeszcze kilka minut.
Do takiej zupy można dodać pokrojony i podsmażony boczek wędzony.





  Słodkości


 

 

Faworki 

 


5 żółtek
3/4 szklanki gęstej śmietany
45 dkg mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
olej




Żółtka utrzepać z cukrem i masłem, dodać mąkę i resztę składników.Wyrobić miękkie,elastyczne ciasto.Ciasto zbić wałkiem bardzo mocno kilkanaście razy i odłożyć na 15min. aby odpoczęło.Rozwałkować bardzo cienko.Nożem wycinać z ciasta prostokąty o szer. 2-3 cm i długości 10-15 cm.Każdy prostokąt naciąć w środku wzdłuż i przełożyć jeden koniec przez rozcięty środek.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.




  Ciasteczka z jabłkiem

 


3 szklanki mąki pszennej
22,5 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli




 Jabłka obrać i pokroić w ,,szesnastki".Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,szczyptą soli.Dodać masło i cukier.Posiekać nożem,dodać żółtka i śmietanę.Wyrobić ciasto.Schłodzić w lodówce około 15 min,potem rozwałkować na grubość około 2-3 cm. Wykrawać szklanką kółka.Na kółko nałożyć pokrojone jabłka.Zwinąć,ale nie sklejać.Piec w temp. 180 stopni około 20 min. na złoty kolor.Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
 


 

  Pieczone pączki

 



 
0,5 kg maki pszennej
5 dkg drożdży
10 dkg masła
10 dkg cukru
4 żółtka
2 jajka
250 ml mleka
dowolny dżem

 



Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru.pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 min.Roztopić masło.Żółtka i resztę cukru ubić.Mąkę wsypać do dużej miski,dodać rozczyn,ubite jajka z cukrem. Podczas wyrabiania dodać roztopione masło.Ciasto wyrobić na jednolitą masę.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm.Szklanką wykroić koła.Na każde koło nałożyć pół łyżeczki dżemu,zawinąć i skleić dobrze brzegi.Uformować kulkę.Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia złączeniem do dołu.Pączki posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w temp.180 stopni na złoty kolor.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.




  Róże karnawałowe

 

                                                                     
45 dkg mąki pszennej
5 żółtek
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki rumu
szczypta soli
cukier puder
olej                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Do mąki dodać żółtka,śmietanę,szczyptę soli, spirytus i wyrobić ciasto.Zawinąć w folię i pozostawić i około 30 min w temperaturze pokojowej,aby odpoczęło.Następnie zbić wałkiem i rozwałkować cienko. Wykrawać po 3 kółka od największego do najmniejszego.Każde kółko naciąć nożem nie docinając do środka. Kółka składać po 3 tak aby najmniejsze było na wierzchu.Pośrodku nacisnąć mocno palcem by się zlepiły Róże wrzucać na wrzący olej
najmniejszym kółkiem do spodu. Piec z obu stron na złoty kolor.Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Do dekoracji można także użyć wiśnie z zalewy lub konfiturę wiśniową.

 

Oponki serowe

 



0,5 kg mąki pszennej
0,5 tłustego sera białego
4 żółtka
1 szklanka śmietany
1 łyżka sody
kieliszek spirytusu
szczypta soli olej cukier puder


Ser zmielić w maszynce 2 razy lub przepuścić przez praskę.Do mąki dodać ser oraz pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto.Rozwałkowąć na grubość około 1 cm i szklanką wykrawać kółka.W środku kółka wykroić kieliszkiem mniejsze kółko.Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.Odsączyć na papierowym ręczniku.Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.

 








Rogaliki z marmoladą



0,5 kg mąki tortowej
5 dkg drożdży
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
cukier puder
szczypta soli

Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłego mleka.Do mąki dodać margarynę i posiekać nożem.Następnie dodać cukier waniliowy, pozostałe mleko ,szczyptę soli i rozrobione drożdże.Zagnieść elastyczne ciasto.Wstawić do lodówki na 2 godz.Następnie ciasto rozwałkować na placki i wykrawać talerzykiem duże koła.Koła podzielić na 4 trójkąty.Na każdy trójkąt położyć marmoladę i zwinąć od podstawy trójkąta.Piec 40 min w temp 160 stopni.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. 


Biszkoptowa pisanka


 4 jaja
12,5 dkg mąki tortowej
12,5 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 300 ml zimnego mleka
1 krem do tortów o smaku toffi
10 dkg masła
250 ml schłodzonej słodkiej śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:1 tabliczka białej czekolady , posypka

Oddzielić żółtka od białek.Połowę cukru pudru i cukier waniliowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.Białka ubić z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodać do ubitych żółtek.
Delikatnie wymieszać całość dodając stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.Biszkopt wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25-30 min w temp 180 stopni.Gdy ostygnie ściąć kawałki boków tak , aby biszkopt był w kształcie jajka.Ścinki ciasta drobno pokruszyć.Biszkopt przekroić poziomo na pół.
Krem: Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko i wsypać krem.Zmiksować.W oddzielnym naczyniu utrzeć masło, a następnie dodać do kremu.Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę kremu rozsmarować na spodzie ciasta.Na krem równomiernie rozłożyć pokruszony biszkopt. Drugą połowę kremu rozłożyć na pokruszone ciasto i przykryć połówką biszkoptu.Śmietanę ubić mikserem.Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem,dodać do śmietany i ubić na sztywno.Wierzch i boki udekorować masą śmietankową.Czekoladę zetrzeć na tarce i obsypać nią boki jajka.Wierzch udekorować posypką.


Tęczowe ciasto bez pieczenia

 


3 różne galaretki
25 dkg truskawek
20 dkg ananasa z puszki
25 dkg brzoskwiń z puszki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 paczka biszkoptów






Owoce z puszki odsączyć.Truskawki,ananasa i brzoskwinie pokroić drobno.Mleko rozlać do 3 szklanek,po 1/2 szklanki Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.Galaretkę i płaską łyżeczkę żelatyny rozmieszać w szklance gorącej wody.Kiedy przestygnie wlać 1/2 szklanki mleka.Wymieszać. Włożyć pokrojony owoc i ponownie wymieszać.Wlać do tortownicy na biszkopty i wstawić do lodówki na15 min.
Z pozostałymi galaretkami i owocami zrobić to samo.
Wierzch udekorować według własnego pomysłu.




 

Uśmiech teściowej

 

2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
1 kg jabłek
2 żółtka
1 jajko
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać margarynę,2 żółtka,całe jajko,margarynę i śmietanę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę i podzielić na 2 części.Pierwszą część ciasta rozwałkować i włożyć do wysmarowanej dużej blachy.Obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ułożyć na wyłożonym cieście.Budynie ugotować z 3 szklankami mleka i gorące wlać na jabłka. Drugą częścią ciasta przykryć,Piec w temp. 180 stopni około 45 minut.Posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową.


Leśny mech-ciasto ze szpinakiem i granatem

 

45 dkg mrożonego szpinaku mielonego
2 szklanki mąki
3 jajka
320 ml cukru
320 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 owoc granatu
 

Do miski wbić jajka,dodać cukier i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia cukru.Wlać pomalutku olej nie przerywając miksowania.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.Na końcu dodać rozmrożony szpinak odciśnięty z nadmiaru wody.Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto.Na wierzch ułożyć kawałki pokruszonego ciasta i udekorować owocem granatu
Piec w temp.180 stopni około 60 min.


Wielkanocne kaczuszki drożdżowe

 





0,5 kg mąki pszennej tortowej
60 g roztopionego schłodzonego masła
3 łyżki cukru
1.5 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
300 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży 

W ciepłym mleku rozrobić drożdże z łyżką mąki i łyżeczką cukru.Odstawić do wyrośnięcia około 15 min w ciepłym miejscu.Po tym czasie mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Dodać jajko i rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn.Wyrobić jednolitą masę i włożyć do miski obsypanej mąką ,przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia dopóki masa nie podwoi swojej objętości.Po wyrośnięciu ponownie zagnieść. Podzielić na 4 równe części. Uformować wałki i każdy z nich zaplątać robiąc węzeł z którego wystawać mają 2 końcówki z tym że jedna końcówka ma wystawać mniej.Z niej uformować z ciasta dziobek lub włożyć migdał i wcisnąć ziarenka pieprzu,które mają imitować oczka.Ukształtowane kaczuszki odstawić do wyrośnięcia.Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Piec w temp.210 stopni przez około 20 min.



Wielkanocne kaczuszki z dżemem 

 


0,5 kg mąki
0,3 dkg świeżych drożdży
6 dkg cukru
250 ml mleka
1 jajko
szczypta soli
dżem truskawkowy
1 żółtko
cukier puder
 
Drożdże pokruszyć, dodać mąkę i łyżkę cukru. Zalać połową ciepłego mleka.Odstawić do wyrośnięcia.Gdy wyrośnie dodać roztopione masło i resztę składników.Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić.Podzielić na 10 części.Z każdej części zrobić 3 kulki-największą na brzuszek,mniejszą na głowę i najmniejszą na dzióbek.Największą kulkę rozpłaszczyć,nałożyć dżem i ponownie zwinąć w kulę, aby dżem nie wyciekał.Głowę i dziób kaczki przykleić żółtkiem do brzuszka.Gotowe kaczki odstawić na 15 min do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować żółtkiem.Piec w temp. 200 stopni około 15 min.Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Zrobić z cukru pudru i kilku kropli cytryny lub wody lukier. Z lukru i rodzynek                                                                                       zrobić kaczkom oczy.


Wielkanocny koszyczek 

 




4 szklanki mąki pszennej
2,5 dkg świeżych drożdży
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy




                       Połączyć mleko z wodą.Do osobnej szklanki wlać 2 łyżki stołowe wody połączonej z mlekiem, dodać drożdże, wyrobić i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia Do miski wbić jajko,dodać mleko z wodą,oliwą,wsypać sól i cukier. Wymieszać. Stopniowo wsypać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto.Zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze przez chwilę i formować z niego wałeczki.Przygotować szklaną misę najlepiej żaroodporną i owinąć ją folią aluminiową.Miskę odwrócić do góry nogami i formować koszyczek. Wałeczki zaplatać dokładnie tak jak plecione są koszyki z wikliny,uformować, posmarować żółtkiem i od razu włożyć do piekarnika.Nie wyjmować miski.Piec na złoty kolor w temp.180 stopni.Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości miski i grubości ciasta.Trzeba pilnować.Zostawić do ostygnięcia na misce. Następnie uformować brzeg koszyka.Na pergaminie obrysować brzeg miski.Utoczyć z ciasta kolejne 3 wałeczki i zapleść warkocz. Warkocz ułożyć na obrysowanym kole.Posmarować żółtkiem i upiec na złoty kolor.Teraz uformować z ciasta 3 wałeczki i zapleść drugi warkocz.Ten warkocz ułożyć na misce dokładnie przez środek,posmarować żółtkiem i upiec jak pozostałe części.Będzie to ucho koszyka.Po upieczeniu złożyć wszystkie części razem.Do umocowania brzegu koszyka i ucha użyć wykałaczek w taki sposób żeby ich nie było widać.



Pascha 

 

1 kg sera twarogowego
6 żółtek
35 dkg cukru
2 szklanki śmietanki kremówki
1 paczka masła
1 cukier waniliowy
 migdały
rodzynki
skórka pomarańczy

  
 Ser  przetrzeć przez sito.Żółtka ubić z cukrem do białości,a następnie ubijać je na parze dodając szklankę śmietanki kremówki.Podczas ubijania masa powinna zgęstnieć.Kostkę masła utrzeć, połączyć z serem,potem dodać masę jajeczną
i cukier waniliowy,posiekane migdały,rodzynki
i skórkę z pomarańczy.Dokładnie wymieszać.
Sito wyłożyć podwójnie gazą,wlać masę. Maksymalnie odcisnąć.Wstawić do lodówki na całą noc.Po wyjęciu udekorować.


Babeczki


 125 g miękkiego niesolonego masła
100 g ciemnej czekolady
300 g dżemu wiśniowego
150 g drobnego cukru
2 duże jajka
150 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
12 czerwonych kandyzowanych wiśni


Postawić masło na ogniu w dużym rondlu .Gdy prawie się stopi dodać czekoladę Kiedy czekolada zacznie mięknąć zdjąć rondel z ognia i drewnianą łyżką rozmieszać ją do gładkości.Dodać dżem wiśniowy,cukier i roztrzepane jajka. Wymieszać , a gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem i wyrobić ciasto. Przelać ciasto do 12 muffinek .Piec około 25 min w temp 180 stopni.Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na 10 min a potem wyjąć z foremek. Kiedy zupełnie ostygną zrobić polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki i wrzucić do rondla ze śmietaną.Doprowadzić do wrzenia , zdjąć z ognia i utrzepać trzepaczką  aż krem będzie gęsty i gładki.Nałożyć polewę na babeczki a pośrodku ułożyć wiśnie.



Wieniec  z ciasta drożdżowego 



600 g mąki pszennej                     Nadzienie:
15 g świeżych drożdży  200 g mieszanych orzechów
250 ml mleka                     2 łyżki masła
1 jajko                               1 żółtko
1 łyżka wody                      2 łyżki cukru
180 g cukru                       600 g gotowanej
szczypta soli                       masy makowej
ziarenka laski wanilii

W letnim mleku rozpuścić drożdże,dodać ziarenka wanilii.Połączyć mąkę,cukier i sól. Dodać mleko z drożdżami i wymieszać.Wbić jajko,dodać rozpuszczone masło . Zagnieść ciasto.Przełożyć do natłuszczonej miski i posmarować jego powierzchnię oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godz.Na patelni rozpuścić cukier z masłem i wrzucić orzechy.Uprażyć i zmiksować.Ciasto zagnieść,rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować na nim masę makową i orzechową .Ciasto zwinąć w rulon i uformować wieniec. Przykryć i odstawić na 30 min.Po tym czasie posmarować żółtkiem z wodą. Piec w temp 180 stopni około 1godz.Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.




Gruszka w winie 




1 gruszka
50 g gorzkiej czekolady
1 szklanka wody
1 szklanka czerwonego wina
2 łyżki brązowego cukru
ekstrakt waniliowy
świeże liście mięty





Wodę wymieszać z winem , cukrem i ekstraktem waniliowym.Zagotować.Gruszkę obrać i włożyć do gotującej wody tak by cała była zanurzona.Gotować pod przykryciem około 8-10 min aż zmięknie , ale nie za długo aby się nie rozpadła.gruszkę wyciągnąć z wody i odsączyć.Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać nią gruszkę.Udekorować świeżymi listkami mięty.





Jabłecznik migdałowy


20 dkg maki pszennej krupczatki   
10 dkg mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg masła
10 dkg cukru
1 łyżka śmietany 
4 żółtka
cukier waniliowy
Wierzch:
4 jabłka
2 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
 
Mąkę przesiać przez sito , dodać proszek do pieczenia i wymieszać.Dodać masło.Posiekać je nożem.Następnie dodać zmielone migdały, cukry , żółtka, cynamon i śmietanę.Szybko zagnieć ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.Jabłka umyć , przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.Pokroić w kostkę i dusić w garnku pod przykryciem z dodatkiem cukru i cynamonu około 10 min.Formę wysmarować masłem.Rozwałkować większą część ciasta na wielkość formy,wyłożyć brzegi ,nakłuć. widelcem.Piec około 10 min w temp 180 stopni. Na cieście ułożyć jabłka.Posypać cynamonem.Resztę ciasta rozwałkować , pociąć na paski i ułożyć z nich na wierzchu kratkę.Piec jeszcze 30 min




Pralinki z mlecznej czekolady z pistacjami 







120 g mlecznej czekolady
100 g biszkoptów
 100 g masła
2 łyżki rumu
100 g pistacji
 



Biszkopty zmiksować w blenderze wraz z czekoladą , dodać miękkie masło , rum i posiekaną połową pistacji.
Raz jeszcze zmiksować wszystko na jednolitą masę.
Całość włożyć do lodówki na 40 min.Po tym czasie wyjąć
z lodówki i formować kulki wielkości sporego orzecha włoskiego.
Obtoczyć każdą pralinkę w posiekanej reszcie pistacji.
Wstawić ponownie do lodówki na ok.2-3 godziny.


                                               























 



 









3 komentarze:

  1. Cudowne pyszności Panie przygotowujecie, aż ślinka cieknie. Bardzo dziękuję za przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepisy, skorzystałam już z niejednego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę więcej tematycznych przepisów.

    OdpowiedzUsuń