Nasze porady

                                                 Kulinaria

 

  Zupy  

 




Przesoloną zupę uratujemy wrzucając do garnka surowy ziemniak lub  łyżkę surowego ryżu zawiniętego w gazę.







Gotując żurek z ziemniakami należy pamiętać aby najpierw wrzucić do garnka ziemniaki , a potem wlać żurek, w przeciwnym razie ziemniaki pozostaną twarde. 

 

Rosół 

 

Aby rosół miał ładny kolor i nie był mętny mięso do rosołu zawsze wrzucamy na zimną wodę ,gotując go na na bardzo małym ogniu .Jeśli nie lubimy pływającej zieleniny warto pora i pietruszkę związać nitką przed wrzuceniem ich do rosołu .Jeśli chcemy nadać ładny kolor to pod koniec gotowania wrzucamy podpaloną gazem cebulę lub małego buraczka .Szumowin nie powinno się zbierać tylko pozwolić im opaść na dno wlewając strumień zimnej wody do rosołu co sprawi że opadną na dno .Jeśli jednak wolimy klarowny rosół szumowiny zbieramy łyżką cedzakową .Pietruszkę i lubczyk dodajemy pod koniec gotowania dzięki czemu ich zapach pozostanie w rosole .Jeśli rosół jest za tłusty chłodzimy go i ściągamy nadmiar zastygniętego tłuszczu .Rosołu nigdy nie przykrywamy całkowicie pokrywą

                                                 

Mięso

 

Jeśli chcemy aby skórka z kurczaka była chrupiąca należy go wcześniej zamarynować (najlepiej na noc ). Piec początkowo w temp.200 stopni , później w temp.180 stopni i podlewać sosem powstałym podczas pieczenia.Można go pod koniec pieczenia posmarować piwem lub śmietaną . Kolejnym sposobem jest dodanie do marynaty łyżki płynnego miodu  , który karmelizuje się i tworzy chrupiącą powłoczkę .

 
Aby kotlety nie były zbyt zbite do mięsa mielonego  przed  wyrobieniem należy dodać łyżkę przegotowanej wody.

 

 

 

   

 


Jeśli chcemy by pieczeń była soczysta i krucha trzeba ją zamarynować najlepiej na noc, następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i piec w rękawie do pieczenia najpierw w temp.200 stopni przez 15 min następnie w obniżonej temperaturze. Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć  , posmarować pieczeń piwem lub wodą z solą.Po upieczeniu zostawiamy pieczeń w piekarniku , aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły . Pieczeń jest upieczona kiedy po wbiciu szpikulca w jej najgrubszą część wypływają soki klarowne a nie krwiste.



Mięso łatwo naszpikujesz suszonymi śliwkami lub boczkiem za pomocą drewnianej łyżki wbijając jej długą rączkę przez całą długość mięsa
i umieszczając w otworze wybrane składniki.

 



 Wątróbka będzie miała delikatniejszy smak jeśli namoczymy ją w mleku .
Szybciej zmięknie posolona pod koniec smażenia.

   

 

 

 

 Ryby

 

 



 Rybę można szybko rozmrozić zanurzając ją
w mleku lub gazowanej wodzie.

 



 Aby śledzie były smaczniejsze należy je wcześniej namoczyć w proporcji 1 do 1 w wodzie z mlekiem lub samym mleku.


 Aby łosoś wędzony dłużej zachował świeżość należy go włożyć do pojemnika , polać  cienką warstwą oliwy i szczelnie zamknąć pojemnik.

 

 

 

 

 

Warzywa 

 


Podczas gotowania białej kapusty na gołąbki  w   miejsce po wyciętym
 głąbie należy wlać łyżkę oleju , łatwiej będzie  nam oddzielać podgotowane liście .                                                                                                        

 Brukselka   szybciej się ugotuje i będzie smaczniejsza jeśli jej zdrewniałe liście natniemy 
 na krzyż i ugotujemy w wodzie z odrobiną mleka
 i cukru. 






Świeże ogórki należy obierać od strony jasnej
 do ciemnej. w przeciwnym razie będą gorzkie .                                         



Kiedy chcemy zamrozić ugotowanego kalafiora aby nie był żółty po odmrożeniu do wody dodajemy trochę kwasku cytrynowego . 
Aby zneutralizować zapach  gotowanego kalafiora do wody należy wrzucić kilka gałązek świeżego koperku .





Z buraczków łatwiej zdejmiemy skórkę ,
 jeśli po ugotowaniu zalejemy je zimną wodą .




Aby złagodzić ostry smak cebuli należy ją posolić i włożyć do sitka na 30 min , następnie przelać ciepłą wodą .
Cebulę można też sparzyć gorącą wodą 
 co dodatkowo sprawi że będzie miększa .





Jeżeli chcemy usunąć skórkę ze świeżej papryki kroimy ją na porcje i usuwamy gniazda nasienne .układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku około 10 min w temp 200 stopni , następnie przekładamy na sito i zalewamy zimną wodą .


Aby łatwiej zdjąć skórkę z pomidora należy naciąć go od spodu na krzyż . zanurzyć w misce z wrzącą wodą na 30 sekund , następnie zalać zimną wodą .







Szczypiorek najlepiej ciąć nożyczkami bezpośrednio na potrawę .
Zachowa kształt i cenne witaminy zawarte w soku .




Aby pozbyć się goryczki charakterystycznej
 dla bakłażana należy pokroić go , posypać solą
 i zostawić na 30 min , potem opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym .




Sałatę przed podaniem należy dobrze umyć
 i osuszyć .Sałatę rwiemy w dłoniach dzięki temu będzie krucha i soczysta i zachowa cenne witaminy (przy kontakcie z nożem ulegają zniszczeniu).




 Aby kolba kukurydza miała lepszy smak do wody w której się gotuje wlewamy kilka łyżek mleka
 i dodajemy odrobinę cukru .



 

Jeśli chcemy aby ziemniaki ugotowały się szybciej do gotującej wody należy dodać łyżkę margaryny.
Aby stare ziemniaki nabrały ciekawego smaku do wody w której się gotują dodajemy listki świeżej mięty.




Nabiał



Aby po ugotowaniu jajka łatwiej się obierały należy po ugotowaniu obficie polać zimną wodą.
Aby nie pękały podczas gotowania należy dodać do wody trochę octu lub soli.
Dodanie kilku kropli oliwy do jajka przy panierowaniu sprawia,że tarta bułka lepiej się trzyma.
Aby poznać świeżość jajka należy włożyć je do osolonej wody.Świeże idzie na dno a stare
pływa na powierzchni.
Do gotowanie nie powinno się brać bezpośrednio jajek z lodówki,bo będą pękały



Wkładając jajka do wrzątku należy pamiętać że:
po 2 min gotowania otrzymamy - jajko na miękko czyli po wiedeńsku,
po 3 min - białko lekko ścięte,żółtko miękkie,
po 3,5 min - białko całkowicie ścięte,żółtko lekko zagęszczone,
po 5 min - białko mocno ścięte,żółtko w dalszym ciągu miękkie,
po 6 min - białko mocno ścięte,żółtko mocno zagęszczone,
powyżej 7 min - jajko na twardo.
Nie należy gotować jednak dłużej niż 10 min gdyż staną się ciężkostrawne.




Jeśli zważy się nam ser do ciasta należy miskę
z serem postawić na parze i ucierać.
Pleśnieniu białego sera zapobiegniemy przechowując go w lodówce w zamkniętym pojemniku razem z kostką cukru.
Świeży ser nie będzie się kruszył przy krojeniu jeśli ostrze noża owiniemy pergaminem.



  

 

Żółty ser nie będzie się przypalał podczas pieczenia jeśli skropimy go lekko oliwą.
Przed ucieraniem sera tarkę posmarować olejem lub oliwą.Ser do niej nie przylega,a tarkę myje się łatwiej.

 



Świeża,rzadka śmietana łatwo zgęstnieje jeśli doda się do niej odrobinę kwasku cytrynowego 
i odstawi na 2-3 godziny.
Śmietana dodana do zupy czy sosu nie zważy się
jeśli dodamy do niej odrobinę świeżego,
słodkiego mleka.
Śmietanę ubijemy szybciej jeśli będzie zimna oraz dodamy do niej szczyptę soli.
Jeśli chcemy ubić śmietanę naprawdę dobrze to zamiast cukru należy dodać cukier puder.

 

 

Owoce

 

 



 Połówka jabłka włożona do lodówki neutralizuje nieprzyjemny zapach .
Aby jabłka nie ciemniały zaraz po obraniu spryskujemy sokiem z cytryny .




Zielone banany szybciej dojrzeją jeśli włożymy je do foliowego woreczka  razem z jabłkiem.





Jeśli nie lubimy pestek należy wybierać te owoce ,które mają tzw. ,,pępek" .Jest to dowód na to że pomarańcza jest bezpestkowa.
 


Aby cytryna i limonka były bardziej soczyste  należy
zrolować je dłonią przed rozcięciem .


                                                 

 

                                        Pranie , czyszczenie , mycie    

                   

                   




Aby lustro w łazience nie parowało trzeba je umyć pianką do golenia.














Naczynia aluminiowe będą jak nowe ,  jeśli
je wyczyścimy wodą z octem.











Przypalony garnek uratujemy gotując w nim wodę
z  solą .








Szyby okienne będą błyszczały , jeśli wymyjemy je pokrzywami zamoczonymi w zimnej wodzie lub octem i wypolerujemy gazetami( nie kolorowymi).















Stylonowe firanki dobrze jest prać w ,,Ludwiku".







Linoleum czyści się słodkim mlekiem lub wyciera na mokro ścierką skropioną naftą.
Potem wycieramy do sucha.





Kapelusz pilśniowy czyści się miękką szczoteczką  moczoną w spirytusie lub wodzie kolońskiej.









Jeśli nie chcesz aby bielizna pożółkła przechowuj ją nieprasowaną.















Aby pościel adamaszkowa lśniła dodaj do prania  boraksu.









Białe plamy na obuwiu zimowym ( od soli ) usuniemy wodą z octem.










 


Aby srebrna biżuteria odzyskała swój blask należy ją umyć w wodzie z amoniakiem.










Rzeczy zamszowe najlepiej czyścić miękką gąbką
namoczoną w ciepłym mleku .
Aksamit i plusz można odświeżyć trzymając je nad naczyniem z parującą wodą i prasując po lewej stronie.





Aby usunąć kamień  wystarczy nalać do czajnika wody do pełna wlewając szklankę octu ,potem zagotować ,następnie wylać wodę z octem , zalać z powrotem samą wodą i znowu zagotować 1-2 razy.
Również gotowanie wody z kwaskiem cytrynowym , sodą spożywczą ,świeżymi obierkami z ziemniaków lub coca-colą dają dobre efekty usuwania kamienia z dna czajnika.


Kryształy myjemy w zimnej wodzie z dodatkiem płynu do mycia(ponieważ pod wpływem ciepła kryształ matowieje i traci połysk).
Płuczemy w zimnej wodzie z dodatkiem octu
 w stosunku 1/3 szklanki octu na 1litr wody.
Po wyschnięciu polerujemy miękką szmatką.
Zmatowiałe kryształy czyścimy szmatką zwilżoną miałką solą lub denaturatem .
Aby pozbyć się osadu na dnie wazonu lub karafki skutecznym sposobem jest nasypanie na dno soli kuchennej i zalanie octem , następnie dokładne wypłukanie.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz