Przekąski
Rolada serowa

10 dkg sera topionego śmietankowego
1 jajko
1 marchew
1/2 puszki groszku konserwowanego
15-20 dkg szynki
5 dkg masła
szczypiorek
natka pietruszki , pieprz
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać groszek konserwowy,masło i serek topiony.
Wymieszać i rozetrzeć na gładką masę najlepiej widelcem.Doprawić pieprzem.Do około 2 litrów wrzącej wody wrzucić ser żółty zawinięty w torebkę foliową. Gotować około 5 min.Ser powinien zmięknąć.Następnie wyjąć go z torebki i rozwałkować na niezbyt gruby placek.Rozłożyć grubą folię aluminiową.Na niej umieścić rozwałkowany placek serowy.Posmarować go przygotowaną masą.Zwinąć w rulon i wstawić do lodówki na 24 godz.
Pomidory faszerowane sałatką jarzynową
2 średnie marchewki
ćwiartka selera
mały ogórek konserwowy
jabłko
jajko
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
cukier
sałata
Dobrze wymieszać.Doprawić do smaku cukrem. pieprzem i solą. Pomidory umyć,ściąć wierzchołki,wydrążyć środki.Nafaszerować je sałatką i przykryć ściętymi wierzchołkami pomidora. Aby wyglądały jak muchomorki należy wbijać kawałki rzodkiewki na wierzchołek pomidora.
Pomidorowe tulipanki
kilka większych pomidorków koktajlowych
serek śmietankowy Almette
szczypior
oliwki
długie wykałaczki
Pomidorki naciąć na krzyż,ale nie do końca, a następnie wykroić z nich całe wnętrze.Wypełnić serkiem Almette. W pomidorze zrobić małą dziurkę i wsadzić w nią szczypior.Aby tulipanki trzymały się prosto należy w każdy szczypior włożyć długą wykałaczkę.Następnie przybrać środek tulipanka pokrojonymi na pół oliwkami.
Schab pieczony ze śliwką
1,5 kg schabu bez kości
20 dkg suszonych śliwek bez pestek
sól
pieprz
majeranek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
olej
Klops z jajkiem
80 dkg mięsa mielonego(wołowo-wieprzowego)
1 cebula
1 sucha bułka
4 jajka
pieprz
sól
majeranek
czerwona papryka
olej
Cebulę obrać,pokrajać i zeszklić na oleju.Ugotować 3 jajka na twardo.Bułkę namoczyć w wodzie,odcisnąć i dodać do mięsa.Wbić jajko,doprawić solą i pieprzem do smaku.Wyrobić masę.Formę do pieczenia posmarować i obsypać bułką tartą lub wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć 1/2 masy do formy i uformować klopsa.Ułożyć ugotowane jajka pośrodku na całej długości i przykryć resztą masy.Wierzch klopsa posypać czerwoną papryką i majerankiem. Przykryć folią i piec w piekarniku w temp.180 stopni około 50 min.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię z klopsa.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
1 cebula
10 dkg sera żółtego
1 jajko
1 łyżka oleju
2-3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

Z pieczarek usunąć ogonki i pokroić w drobną kostkę razem z cebulą.Pokrojone ogonki i cebulę przesmażyć na oleju.Pozostawić do wystygnięcia.Dodać do mięsa mielonego jajko,bułkę tartą i przesmażone ogonki pieczarek z cebulą.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrobić.Uformować kulki mięsne i nadziać każdy kapelusz pieczarki.Na wierzchu posypać startym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 min.
Jaja w majonezie
jajka
majonez
sól
pieprz
Jajka ugotować na twardo.Ostudzić i obrać ze skorupek.Pokroić na połówki i ułożyć na talerzu.Doprawić solą i pieprzem.Na każdą połówkę jajka nałożyć niewielką ilość majonezu. Ozdobić według własnego pomysłu
Galaretka z kurczaka
3 marchewki , 1 pietruszkę
1/8 selera , 1/2 pora , 1 cebula
2 liście laurowe , 5 ziarenek ziela angielskiego
maggi w płynie
7 łyżeczek żelatyny
1/2 puszki groszku zielonego
4 jajka
1 1/2 litra wody
pieprz mielony , sól , natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo.Czosnek zmiażdżyć nożem.Ugotować rosół z kurczaka z dodatkiem warzyw,liśćmi laurowymi,zielem angielskim i łyżeczką soli.Gotować dopóki mięso nie zacznie odchodzić od kości.Wyjąć mięso.Rosół przecedzić i odmierzyć 1 litr.Doprawić maggi,pieprzem i czosnkiem.W 1/4 szklanki wody namoczyć żelatynę i następnie rozpuścić w gorącym rosole.Mięso z kurczaka drobno pokroić.Do pojemników układać na dno pokrojoną w plasterki marchew,pokrojoną natkę pietruszki.mięso,zielony groszek i ćwiartkę jajka.Zalać rosołem.Zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki.
Schab w galarecie
1 kg schabu
3 łyżki żelatyny
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
mały pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Schab zagotować w wodzie z dodatkiem warzyw i natki pietruszki. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić do smaku. Gotować aż mięso mięso będzie miękkie. Ugotowany schab ostudzić, pokrajać w plastry i ułożyć na półmisku Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Poczekać aż spęcznieje.Przelać przez sitko 1 litr wywaru.Wlać żelatynę, wymieszać i zagotować.Zalać schab wywarem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Śledź po sułtańsku
4 płaty śledziowe
2 duże cebule
20dkg rodzynek(sułtańskie)
mały koncentrat pomidorowy
pieprz
wegeta
olej
Roladki z szynki konserwowej z serkiem almette w galarecie

20 dkg szynki konserwowej
1 serek almette (chrzanowy lub śmietankowy)
350 ml wody
1/2 kostki rosołowej
natka pietruszki

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i pozostawić aby zgęstniała. Do 350ml gotującej wody dodać 1/2 kostki rosołowej i żelatynę. Wszystko razem zagotować i pozostawić do wystygnięcia. Szynkę konserwową pokroić na cienkie plasterki. Na każdym plasterku szynki rozprowadzić cienko serek almette i zawinąć w rulonik Ułożyć ruloniki na półmisku. Zimną,lekko tężejąca galaretkę przelać przez sito na ułożone roladki. Przybrać natką pietruszki.
Ryba po grecku
0,5 kg ryby
3 łyżki oleju
1 łodyga selera naciowego
2 marchewki , 2 cebule , 1 pietruszka
3 łyżki wody
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki papryki mielonej
natka pietruszki , sól , pieprz

Rybę przyprawić solą i pieprzem.Usmażyć na oleju.Pokrajać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku.Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.Selera pokroić w paski,a cebulę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć seler ze startą marchewką i pietruszką.Dodać cebulę, 3 łyżki wody i sól.Gotować pod przykryciem 15 min.Dodać koncentrat pomidorowy.Doprawić solą,cukrem,pieprzem,sokiem z cytryny i mieloną papryką.Chwilę jeszcze podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.Na rybę nałożyć przygotowany farsz.Udekorować natką pietruszki.
Śledź w oleju
6 płatów śledziowych ( matiasy )
1 duża cebula
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
listki laurowe
ziele angielskie
olej
1 łyżka octu
cytryna w plasterkach

Rolmopsy
8 płatów śledziowych ( matiasy )
2 średnie cebule
2 ogórki kiszone
4 duże łyżki octu
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
4 ziarenka ziela angielskiego
4 listki laurowe

Ugotować wodę z octem z dodatkiem ziela angielskiego,cukru i listkami laurowymi.Dodać odsączoną cebulę.Tak przygotowaną zalewę ostudzić.Do zimnej włożyć płaty śledziowe i pozostawić co najmniej na 24 godz.Po tym czasie wyjąć płaty z zalewy.Układać skórką do dołu na talerzu.Na każdy płat nałożyć odsączoną cebulę z zalewy i pokrojony kiszony ogórek.Zwinąć w rulon i wbić w niego wykałaczkę,aby się nie rozpadł.
Sałatka królewska
40 dkg szynki
ananas z puszki
seler konserwowy-słoik
1 puszka kukurydzy
20 dkg sera żółtego
1 por
4-5 łyżek majonezu
sól
pieprz

Sałatka z kapusty pekińskiej
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 duża czerwona papryka
2-3 pomidory
5-6 małych ogórków konserwowych
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka oliwy
sos sałatkowy
pieprz ziołowy
sól
Kapustę umyć,osuszyć i pokroić w wiórki.Do kapusty dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki połączyć,zalać sosem sałatkowym i łyżką oliwy.Do całości dodać kukurydzę. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Sałatka jarzynowa
3 duże marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
1 ziemniak
1 jabłko
3 ogórki kiszone , 3 jaja
3/4 puszki groszku konserwowego
kilka łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól , pieprz
Marchew,pietruszkę,seler i ziemniak ugotować w mundurkach.Ostudzić,obrać i pokrajać w małą kostkę. To samo zrobić z ugotowanymi jajkami,ogórkami kiszonymi i jabłkiem.Dodać zielony groszek, majonez i musztardę,Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dania
Kurczak na butelce piwa

1 świeży kurczak
1 piwo w butelce
pieprz
sól
papryka mielona słodka
przyprawa do kurczaka
Zmieszać wszystkie przyprawy i dobrze natrzeć nimi kurczaka.
Najwięcej dodać przyprawy do kurczaka.Tak doprawionego kurczaka odstawić na godzinę.Nie jest to konieczne, ale dzięki temu przejdzie on lepiej przyprawami.Z butelki piwa usunąć etykietkę,umyć butelkę i odtworzyć piwo.Nadziać na butelkę kurczaka w taki sposób aby szyjka butelki wyszła obok szyjki kurczaka.Owinąć skórą z szyi kurczaka szyjkę butelki ,aby spływające piwo opływało kurczaka po wierzchu.
Do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni wstawić na blaszce przygotowanego kurczaka. Blaszka powinna mieć krawędzie
aby wypływający tłuszcz z kurczaka zatrzymał się w niej.Jeśli kurczak waży 1 kg pieczemy go 1 godzinę (czas pieczenia zależy od wagi). Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg
i co parę minut obracać go o 90 stopni,aby był zarumieniony równomiernie ze wszystkich stron.
Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem

25 dkg kiełbasy
4 jajka
1,5 litra przegotowanej wody
3 duże łyżki śmietany(18%)
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku,1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku,2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy
sól , pieprz
Bogracz
1 kg karkówki lub szynki bez kości
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
6 ogórków konserwowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki , 2 łyżki oleju , 2 cebule
10 dkg makaronu ryżowego
20 dkg pieczarek , kucharek
papryka mielona słodka i ostra
pieprz , liść laurowy , ziele angielskie

Mięso pokroić w kostkę i doprawić kucharkiem.
słodką i ostrą papryką,pieprzem. Wymieszać z olejem i wstawić do lodówki na 1godz.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na smalcu przyprawiając kucharkiem i pieprzem.Makaron ryżowy ugotować.Mięso i cebulę przesmażyć na smalcu,przełożyć do garnka.Dodać pieczarki,wlać wodę,liść laurowy, ziele angielskie.Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać paprykę.koncentrat pomidorowy i zatrzepać mąką.Dodać śmietanę i ugotowany ryż.Doprawić do smaku.
Strogonow

30 dkg pieczarek
papryka
mały koncentrat pomidorowy
cebula
mąka , olej
liść laurowy
ziele angielskie
mielona ostra papryka
sól , pieprz

Mięso pokroić w paski.Pieczarki w plasterki. Paprykę w paski,a cebule w krążki.W rondlu rozgrzać masło,włożyć mięso i podsmażyć na rumiano.Dodać cebulę pieczarki i paprykę.Doprawić solą i pieprzem.Gdy puszczą sok oprószyć mąką.Dusić około 5 min.Dodać koncentrat pomidorowy.Wlać 2 szklanki wrzątku i dusić jeszcze do momentu aż zgęstnieje.Doprawić ostrą papryką.
Kluski śląskie
1 kg ziemniaków
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
sól

Ugotować ziemniaki.Jeszcze gorące przepuścić przez praskę.Ostudzić.Dodać żółtka i obie
mąki.Wyrobić.Formować małe kulki.Każdą spłaszczyć,a pośrodku zrobić palcem dołek. Wkładać do wrzącej,osolonej wody i gotować dopóki nie wypłyną na wierzch.Wyjmować łyżką cedzakową,odsączyć z wody.
Podawać do rolad,pieczeni,sosów lub polane skwarkami z boczku.
Kopytka
1 kg ziemniaków
3 szklanki mąki pszennej
3 czubata łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jaja
sól

Połączyć obie mąki,dodać jajka,szczyptę soli i ziemniaki, wyrobić jednolite ciasto.Odrywać porcjami ciasto i formować wałki grubości około 2-3 cm.Pokroić na skos kluseczki.Gotować we wrzącej,osolonej wodzie dopóki nie wypłyną na wierzch.Podawać do rolad,pieczeni,sosów lub polane skwarkami ze słoniny.
Kapusta z grochem
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
3-4 suszone grzybki
olej
maka
majeranek
sól
pieprz
Grzyby namoczyć na noc.Zalać świeżą wodą,wsypać szczyptę majeranku,pieprzu i soli.Ugotować.Suszone grzyby namoczyć na noc.Ugotować w wodzie z moczenia,odcedzić (wywar zachować ) i pokroić.Kapustę kiszoną posiekać.Zalać wywarem z grzybów,dodać pokrojone grzyby i gotować około 30 min.Cebulę obrać ,posiekać i zeszklić na oleju.Kapustę wymieszać z grochem i cebulą.Jeśli będzie za rzadka oprószyć mąką.Doprawić do smaku i jeszcze chwilę gotować.
Krem z zielonego groszku
1 1/2 l bulionu drobiowego
400g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
1 mała cebula
100 ml śmietanki 30 %
groszek ptysiowy
sól
pieprz
Groszek wsypać do bulionu i gotować aż zmięknie.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Dodać do zupy.Całość zmiksować. Dodać pozostałe masło.Doprawić do smaku solą i pieprzem
Zabielić śmietanką.Podawać z groszkiem ptysiowym
Zupa gulaszowa
1 cebula
5 ogórków kiszonych
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
czerwona papryka
3 łyżki oleju
1 łyżka koncentraty pomidorowego
natka pietruszki
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
pieprz
Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni i piecz paprykę w całości około 40 min.Wyjąć z piekarnika i włożyć do garnka.Poczekać aż Wystygnie.Zdjąć z niej skórkę i pokroić w kostkę.Fasolę wypłukać pod bieżącą wodą.W garnku rozgrzać olej i podsmażyć łopatkę aż będzie rumiana . Zmniejszyć temperaturę , dodać cebulę i zeszklić.Wleć do garnka wodę , dodać pokrojoną paprykę , fasolę, kukurydzę z puszki.Doprawić słodką papryką, pieprzem kajeńskim , solą i pieprzem.Gotować 40 min.Pod koniec gotowania dodać pokrojone ogórki kiszone , a po kilku minutach koncentrat pomidorowy.Całość gotować jeszcze kilka minut.
Do takiej zupy można dodać pokrojony i podsmażony boczek wędzony.
Słodkości
Faworki
5 żółtek
3/4 szklanki gęstej śmietany
45 dkg mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
olej
Żółtka utrzepać z cukrem i masłem, dodać mąkę i resztę składników.Wyrobić miękkie,elastyczne ciasto.Ciasto zbić wałkiem bardzo mocno kilkanaście razy i odłożyć na 15min. aby odpoczęło.Rozwałkować bardzo cienko.Nożem wycinać z ciasta prostokąty o szer. 2-3 cm i długości 10-15 cm.Każdy prostokąt naciąć w środku wzdłuż i przełożyć jeden koniec przez rozcięty środek.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka z jabłkiem
3 szklanki mąki pszennej
22,5 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Jabłka obrać i pokroić w ,,szesnastki".Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,szczyptą soli.Dodać masło i cukier.Posiekać nożem,dodać żółtka i śmietanę.Wyrobić ciasto.Schłodzić w lodówce około 15 min,potem rozwałkować na grubość około 2-3 cm. Wykrawać szklanką kółka.Na kółko nałożyć pokrojone jabłka.Zwinąć,ale nie sklejać.Piec w temp. 180 stopni około 20 min. na złoty kolor.Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Pieczone pączki
0,5 kg maki pszennej
5 dkg drożdży
10 dkg masła
10 dkg cukru
4 żółtka
2 jajka
250 ml mleka
dowolny dżem
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru.pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 min.Roztopić masło.Żółtka i resztę cukru ubić.Mąkę wsypać do dużej miski,dodać rozczyn,ubite jajka z cukrem. Podczas wyrabiania dodać roztopione masło.Ciasto wyrobić na jednolitą masę.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm.Szklanką wykroić koła.Na każde koło nałożyć pół łyżeczki dżemu,zawinąć i skleić dobrze brzegi.Uformować kulkę.Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia złączeniem do dołu.Pączki posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w temp.180 stopni na złoty kolor.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Róże karnawałowe
45 dkg mąki pszennej
5 żółtek
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki rumu
szczypta soli
cukier puder

najmniejszym kółkiem do spodu. Piec z obu stron na złoty kolor.Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Do dekoracji można także użyć wiśnie z zalewy lub konfiturę wiśniową.
Oponki serowe
0,5 kg mąki pszennej
0,5 tłustego sera białego
4 żółtka
1 szklanka śmietany
1 łyżka sody
kieliszek spirytusu
szczypta soli olej cukier puder

Ser zmielić w maszynce 2 razy lub przepuścić przez praskę.Do mąki dodać ser oraz pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto.Rozwałkowąć na grubość około 1 cm i szklanką wykrawać kółka.W środku kółka wykroić kieliszkiem mniejsze kółko.Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.Odsączyć na papierowym ręczniku.Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Rogaliki z marmoladą
0,5 kg mąki tortowej
5 dkg drożdży
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
cukier puder
szczypta soli
Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłego mleka.Do mąki dodać margarynę i posiekać nożem.Następnie dodać cukier waniliowy, pozostałe mleko ,szczyptę soli i rozrobione drożdże.Zagnieść elastyczne ciasto.Wstawić do lodówki na 2 godz.Następnie ciasto rozwałkować na placki i wykrawać talerzykiem duże koła.Koła podzielić na 4 trójkąty.Na każdy trójkąt położyć marmoladę i zwinąć od podstawy trójkąta.Piec 40 min w temp 160 stopni.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Biszkoptowa pisanka
12,5 dkg mąki tortowej
12,5 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 300 ml zimnego mleka
1 krem do tortów o smaku toffi
10 dkg masła
250 ml schłodzonej słodkiej śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:1 tabliczka białej czekolady , posypka
Oddzielić żółtka od białek.Połowę cukru pudru i cukier waniliowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.Białka ubić z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodać do ubitych żółtek.
Delikatnie wymieszać całość dodając stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.Biszkopt wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25-30 min w temp 180 stopni.Gdy ostygnie ściąć kawałki boków tak , aby biszkopt był w kształcie jajka.Ścinki ciasta drobno pokruszyć.Biszkopt przekroić poziomo na pół.
Krem: Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko i wsypać krem.Zmiksować.W oddzielnym naczyniu utrzeć masło, a następnie dodać do kremu.Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę kremu rozsmarować na spodzie ciasta.Na krem równomiernie rozłożyć pokruszony biszkopt. Drugą połowę kremu rozłożyć na pokruszone ciasto i przykryć połówką biszkoptu.Śmietanę ubić mikserem.Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem,dodać do śmietany i ubić na sztywno.Wierzch i boki udekorować masą śmietankową.Czekoladę zetrzeć na tarce i obsypać nią boki jajka.Wierzch udekorować posypką.
Tęczowe ciasto bez pieczenia
3 różne galaretki
25 dkg truskawek
20 dkg ananasa z puszki
25 dkg brzoskwiń z puszki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 paczka biszkoptów
Owoce z puszki odsączyć.Truskawki,ananasa i brzoskwinie pokroić drobno.Mleko rozlać do 3 szklanek,po 1/2 szklanki Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.Galaretkę i płaską łyżeczkę żelatyny rozmieszać w szklance gorącej wody.Kiedy przestygnie wlać 1/2 szklanki mleka.Wymieszać. Włożyć pokrojony owoc i ponownie wymieszać.Wlać do tortownicy na biszkopty i wstawić do lodówki na15 min.
Z pozostałymi galaretkami i owocami zrobić to samo.
Wierzch udekorować według własnego pomysłu.
Uśmiech teściowej
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
1 kg jabłek
2 żółtka
1 jajko
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Leśny mech-ciasto ze szpinakiem i granatem
45 dkg mrożonego szpinaku mielonego
2 szklanki mąki
3 jajka
320 ml cukru
320 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 owoc granatu
Do miski wbić jajka,dodać cukier i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia cukru.Wlać pomalutku olej nie przerywając miksowania.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.Na końcu dodać rozmrożony szpinak odciśnięty z nadmiaru wody.Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto.Na wierzch ułożyć kawałki pokruszonego ciasta i udekorować owocem granatu
Piec w temp.180 stopni około 60 min.
Wielkanocne kaczuszki drożdżowe
0,5 kg mąki pszennej tortowej
60 g roztopionego schłodzonego masła
3 łyżki cukru
1.5 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
300 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
Wielkanocne kaczuszki z dżemem
0,5 kg mąki
0,3 dkg świeżych drożdży
6 dkg cukru
250 ml mleka
1 jajko
szczypta soli
dżem truskawkowy
1 żółtko
cukier puder
Drożdże pokruszyć, dodać mąkę i łyżkę cukru. Zalać połową ciepłego mleka.Odstawić do wyrośnięcia.Gdy wyrośnie dodać roztopione masło i resztę składników.Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić.Podzielić na 10 części.Z każdej części zrobić 3 kulki-największą na brzuszek,mniejszą na głowę i najmniejszą na dzióbek.Największą kulkę rozpłaszczyć,nałożyć dżem i ponownie zwinąć w kulę, aby dżem nie wyciekał.Głowę i dziób kaczki przykleić żółtkiem do brzuszka.Gotowe kaczki odstawić na 15 min do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować żółtkiem.Piec w temp. 200 stopni około 15 min.Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Zrobić z cukru pudru i kilku kropli cytryny lub wody lukier. Z lukru i rodzynek zrobić kaczkom oczy.
Wielkanocny koszyczek
4 szklanki mąki pszennej
2,5 dkg świeżych drożdży
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy
Pascha
1 kg sera twarogowego
6 żółtek
35 dkg cukru
2 szklanki śmietanki kremówki
1 paczka masła
1 cukier waniliowy
migdały
rodzynki
skórka pomarańczy
Ser przetrzeć przez sito.Żółtka ubić z cukrem do białości,a następnie ubijać je na parze dodając szklankę śmietanki kremówki.Podczas ubijania masa powinna zgęstnieć.Kostkę masła utrzeć, połączyć z serem,potem dodać masę jajeczną
i cukier waniliowy,posiekane migdały,rodzynkii skórkę z pomarańczy.Dokładnie wymieszać.
Sito wyłożyć podwójnie gazą,wlać masę. Maksymalnie odcisnąć.Wstawić do lodówki na całą noc.Po wyjęciu udekorować.
Babeczki
100 g ciemnej czekolady
300 g dżemu wiśniowego
150 g drobnego cukru
2 duże jajka
150 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
12 czerwonych kandyzowanych wiśni

Wieniec z ciasta drożdżowego

15 g świeżych drożdży 200 g mieszanych orzechów
250 ml mleka 2 łyżki masła
1 jajko 1 żółtko
1 łyżka wody 2 łyżki cukru
180 g cukru 600 g gotowanej
szczypta soli masy makowej
ziarenka laski wanilii

W letnim mleku rozpuścić drożdże,dodać ziarenka wanilii.Połączyć mąkę,cukier i sól. Dodać mleko z drożdżami i wymieszać.Wbić jajko,dodać rozpuszczone masło . Zagnieść ciasto.Przełożyć do natłuszczonej miski i posmarować jego powierzchnię oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godz.Na patelni rozpuścić cukier z masłem i wrzucić orzechy.Uprażyć i zmiksować.Ciasto zagnieść,rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować na nim masę makową i orzechową .Ciasto zwinąć w rulon i uformować wieniec. Przykryć i odstawić na 30 min.Po tym czasie posmarować żółtkiem z wodą. Piec w temp 180 stopni około 1godz.Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Gruszka w winie
1 gruszka
50 g gorzkiej czekolady
1 szklanka wody
1 szklanka czerwonego wina
2 łyżki brązowego cukru
ekstrakt waniliowy
świeże liście mięty
Wodę wymieszać z winem , cukrem i ekstraktem waniliowym.Zagotować.Gruszkę obrać i włożyć do gotującej wody tak by cała była zanurzona.Gotować pod przykryciem około 8-10 min aż zmięknie , ale nie za długo aby się nie rozpadła.gruszkę wyciągnąć z wody i odsączyć.Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać nią gruszkę.Udekorować świeżymi listkami mięty.
Jabłecznik migdałowy

10 dkg mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg masła
10 dkg cukru
1 łyżka śmietany
4 żółtka
cukier waniliowy
Wierzch:
4 jabłka
2 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać przez sito , dodać proszek do pieczenia i wymieszać.Dodać masło.Posiekać je nożem.Następnie dodać zmielone migdały, cukry , żółtka, cynamon i śmietanę.Szybko zagnieć ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.Jabłka umyć , przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.Pokroić w kostkę i dusić w garnku pod przykryciem z dodatkiem cukru i cynamonu około 10 min.Formę wysmarować masłem.Rozwałkować większą część ciasta na wielkość formy,wyłożyć brzegi ,nakłuć. widelcem.Piec około 10 min w temp 180 stopni. Na cieście ułożyć jabłka.Posypać cynamonem.Resztę ciasta rozwałkować , pociąć na paski i ułożyć z nich na wierzchu kratkę.Piec jeszcze 30 min .
Pralinki z mlecznej czekolady z pistacjami
120 g mlecznej czekolady
100 g biszkoptów
100 g masła
2 łyżki rumu
100 g pistacji
Biszkopty zmiksować w blenderze wraz z czekoladą , dodać miękkie masło , rum i posiekaną połową pistacji.
Raz jeszcze zmiksować wszystko na jednolitą masę.
Całość włożyć do lodówki na 40 min.Po tym czasie wyjąć
z lodówki i formować kulki wielkości sporego orzecha włoskiego.
Obtoczyć każdą pralinkę w posiekanej reszcie pistacji.
Wstawić ponownie do lodówki na ok.2-3 godziny.
Cudowne pyszności Panie przygotowujecie, aż ślinka cieknie. Bardzo dziękuję za przepisy!
OdpowiedzUsuńSuper przepisy, skorzystałam już z niejednego!
OdpowiedzUsuńProszę więcej tematycznych przepisów.
OdpowiedzUsuń