Kulinaria
Zupy

Gotując żurek z ziemniakami należy pamiętać aby najpierw wrzucić do garnka ziemniaki , a potem wlać żurek, w przeciwnym razie ziemniaki pozostaną twarde.
Rosół

Mięso

Aby kotlety nie były zbyt zbite do mięsa mielonego przed wyrobieniem należy dodać łyżkę przegotowanej wody.

Jeśli chcemy by pieczeń była soczysta i krucha trzeba ją zamarynować najlepiej na noc, następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i piec w rękawie do pieczenia najpierw w temp.200 stopni przez 15 min następnie w obniżonej temperaturze. Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć , posmarować pieczeń piwem lub wodą z solą.Po upieczeniu zostawiamy pieczeń w piekarniku , aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły . Pieczeń jest upieczona kiedy po wbiciu szpikulca w jej najgrubszą część wypływają soki klarowne a nie krwiste.
Mięso łatwo naszpikujesz suszonymi śliwkami lub boczkiem za pomocą drewnianej łyżki wbijając jej długą rączkę przez całą długość mięsa
i umieszczając w otworze wybrane składniki.
Wątróbka będzie miała delikatniejszy smak jeśli namoczymy ją w mleku .
Szybciej zmięknie posolona pod koniec smażenia.
Ryby
Rybę można szybko rozmrozić zanurzając ją
w mleku lub gazowanej wodzie.
Aby śledzie były smaczniejsze należy je wcześniej namoczyć w proporcji 1 do 1 w wodzie z mlekiem lub samym mleku.
Aby łosoś wędzony dłużej zachował świeżość należy go włożyć do pojemnika , polać cienką warstwą oliwy i szczelnie zamknąć pojemnik.
Warzywa

Podczas gotowania białej kapusty na gołąbki w miejsce po wyciętym
głąbie należy wlać łyżkę oleju , łatwiej będzie nam oddzielać podgotowane liście .
Brukselka szybciej się ugotuje i będzie smaczniejsza jeśli jej zdrewniałe liście natniemy
na krzyż i ugotujemy w wodzie z odrobiną mleka
i cukru.
Świeże ogórki należy obierać od strony jasnej
do ciemnej. w przeciwnym razie będą gorzkie .
Kiedy chcemy zamrozić ugotowanego kalafiora aby nie był żółty po odmrożeniu do wody dodajemy trochę kwasku cytrynowego .
Aby zneutralizować zapach gotowanego kalafiora do wody należy wrzucić kilka gałązek świeżego koperku .
Z buraczków łatwiej zdejmiemy skórkę ,
jeśli po ugotowaniu zalejemy je zimną wodą .
Aby złagodzić ostry smak cebuli należy ją posolić i włożyć do sitka na 30 min , następnie przelać ciepłą wodą .
Cebulę można też sparzyć gorącą wodą
co dodatkowo sprawi że będzie miększa .
Jeżeli chcemy usunąć skórkę ze świeżej papryki kroimy ją na porcje i usuwamy gniazda nasienne .układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku około 10 min w temp 200 stopni , następnie przekładamy na sito i zalewamy zimną wodą .
Aby łatwiej zdjąć skórkę z pomidora należy naciąć go od spodu na krzyż . zanurzyć w misce z wrzącą wodą na 30 sekund , następnie zalać zimną wodą .
Szczypiorek najlepiej ciąć nożyczkami bezpośrednio na potrawę .
Zachowa kształt i cenne witaminy zawarte w soku .
Aby pozbyć się goryczki charakterystycznej
dla bakłażana należy pokroić go , posypać solą
i zostawić na 30 min , potem opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym .
Sałatę przed podaniem należy dobrze umyć
i osuszyć .Sałatę rwiemy w dłoniach dzięki temu będzie krucha i soczysta i zachowa cenne witaminy (przy kontakcie z nożem ulegają zniszczeniu).
Aby kolba kukurydza miała lepszy smak do wody w której się gotuje wlewamy kilka łyżek mleka
i dodajemy odrobinę cukru .

Jeśli chcemy aby ziemniaki ugotowały się szybciej do gotującej wody należy dodać łyżkę margaryny.
Aby stare ziemniaki nabrały ciekawego smaku do wody w której się gotują dodajemy listki świeżej mięty.
Nabiał
Aby nie pękały podczas gotowania należy dodać do wody trochę octu lub soli.
Dodanie kilku kropli oliwy do jajka przy panierowaniu sprawia,że tarta bułka lepiej się trzyma.
Aby poznać świeżość jajka należy włożyć je do osolonej wody.Świeże idzie na dno a stare
pływa na powierzchni.
Do gotowanie nie powinno się brać bezpośrednio jajek z lodówki,bo będą pękały.
Wkładając jajka do wrzątku należy pamiętać że:
po 2 min gotowania otrzymamy - jajko na miękko czyli po wiedeńsku,
po 3 min - białko lekko ścięte,żółtko miękkie,
po 3,5 min - białko całkowicie ścięte,żółtko lekko zagęszczone,
po 5 min - białko mocno ścięte,żółtko w dalszym ciągu miękkie,
po 6 min - białko mocno ścięte,żółtko mocno zagęszczone,
powyżej 7 min - jajko na twardo.
Nie należy gotować jednak dłużej niż 10 min gdyż staną się ciężkostrawne.
Jeśli zważy się nam ser do ciasta należy miskę
z serem postawić na parze i ucierać.
Pleśnieniu białego sera zapobiegniemy przechowując go w lodówce w zamkniętym pojemniku razem z kostką cukru.
Świeży ser nie będzie się kruszył przy krojeniu jeśli ostrze noża owiniemy pergaminem.
Żółty ser nie będzie się przypalał podczas pieczenia jeśli skropimy go lekko oliwą.
Przed ucieraniem sera tarkę posmarować olejem lub oliwą.Ser do niej nie przylega,a tarkę myje się łatwiej.
Świeża,rzadka śmietana łatwo zgęstnieje jeśli doda się do niej odrobinę kwasku cytrynowego
i odstawi na 2-3 godziny.
Śmietana dodana do zupy czy sosu nie zważy się
jeśli dodamy do niej odrobinę świeżego,
słodkiego mleka.
Śmietanę ubijemy szybciej jeśli będzie zimna oraz dodamy do niej szczyptę soli.
Jeśli chcemy ubić śmietanę naprawdę dobrze to zamiast cukru należy dodać cukier puder.
Owoce
Połówka jabłka włożona do lodówki neutralizuje nieprzyjemny zapach .
Aby jabłka nie ciemniały zaraz po obraniu spryskujemy sokiem z cytryny .
Zielone banany szybciej dojrzeją jeśli włożymy je do foliowego woreczka razem z jabłkiem.
Jeśli nie lubimy pestek należy wybierać te owoce ,które mają tzw. ,,pępek" .Jest to dowód na to że pomarańcza jest bezpestkowa.
Aby cytryna i limonka były bardziej soczyste należy
zrolować je dłonią przed rozcięciem .
Pranie , czyszczenie , mycie
Aby lustro w łazience nie parowało trzeba je umyć pianką do golenia.
Naczynia aluminiowe będą jak nowe , jeśli
je wyczyścimy wodą z octem.
Przypalony garnek uratujemy gotując w nim wodę
z solą .
Szyby okienne będą błyszczały , jeśli wymyjemy je pokrzywami zamoczonymi w zimnej wodzie lub octem i wypolerujemy gazetami( nie kolorowymi).
Stylonowe firanki dobrze jest prać w ,,Ludwiku".
Linoleum czyści się słodkim mlekiem lub wyciera na mokro ścierką skropioną naftą.
Potem wycieramy do sucha.

Kapelusz pilśniowy czyści się miękką szczoteczką moczoną w spirytusie lub wodzie kolońskiej.
Jeśli nie chcesz aby bielizna pożółkła przechowuj ją nieprasowaną.
Aby pościel adamaszkowa lśniła dodaj do prania boraksu.
Białe plamy na obuwiu zimowym ( od soli ) usuniemy wodą z octem.
Aby srebrna biżuteria odzyskała swój blask należy ją umyć w wodzie z amoniakiem.

Rzeczy zamszowe najlepiej czyścić miękką gąbką
namoczoną w ciepłym mleku .
Aksamit i plusz można odświeżyć trzymając je nad naczyniem z parującą wodą i prasując po lewej stronie.
Aby usunąć kamień wystarczy nalać do czajnika wody do pełna wlewając szklankę octu ,potem zagotować ,następnie wylać wodę z octem , zalać z powrotem samą wodą i znowu zagotować 1-2 razy.
Również gotowanie wody z kwaskiem cytrynowym , sodą spożywczą ,świeżymi obierkami z ziemniaków lub coca-colą dają dobre efekty usuwania kamienia z dna czajnika.
Płuczemy w zimnej wodzie z dodatkiem octu
w stosunku 1/3 szklanki octu na 1litr wody.
Po wyschnięciu polerujemy miękką szmatką.
Zmatowiałe kryształy czyścimy szmatką zwilżoną miałką solą lub denaturatem .
Aby pozbyć się osadu na dnie wazonu lub karafki skutecznym sposobem jest nasypanie na dno soli kuchennej i zalanie octem , następnie dokładne wypłukanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz